Det goda hemmet

Närmast kroppen – en tredjedel av dygnet!

Att hävda att gamla sängkläder är de allra skönaste verkar kanske lite underligt när man driver en webbutik och säljer nya sängkläder. Men nu menar jag inte gamla sängkläder i största allmänhet utan de där ärvda från mormor och farmor med en alldeles unik känsla. Örngott med mormors handbroderade initialer eller kanske till och med en handknypplad spets. Där bomullens kvalitet och de förväntat många årens användning motiverade tidigare generationer att lägga ned flera timmars noggrant handarbete på dem. Så vackert och så långt bort från stressframkallande och miljöförstörande slit och släng man kan komma…

För att hitta fram till just den släta, sköna och svala känslan av god kvalitet som stämmer med min idé om det goda hemmet så har jag under de senaste åren känt, klämt och utvärderat sängkläder av varierande kvaliteter från olika textilleverantörer. Ett projekt som lett fram till valet av tre svenska företag. De tre har lite olika stilriktningar men står alla för en hög kvalitetsmedvetenhet, stort textilkunnande och en stark vision som leder till ett resultat som verkligen lever upp till den fina känsla som jag sökt.

Men enbart en god känsla räcker inte. Den höga kvaliteten måste också komma med en uttrycksfull, unik och vacker design, inspirerande färger, mönster och väl utförda detaljer för att passa in i det jag vill förmedla. När det gäller dessa värden så står dessa tre verkligen i en klass för sig:

Reva Home arbetar med en långfibrig, bomullspercale skapad av ekologiskt odlad bomull som handtrycks i underbara mönster och färger av skickliga hantverkare. Hela produktionen är noga övervakad av företagets grundare Reva Hallbäck och resultatet är ett otroligt mjukt och vackert sänglinne med oändliga kombinationsmöjligheter. Klicka här för att läsa mitt tidigare inlägg om Reva Home.

Se alla sängkläder från Reva här.

Shyness Interior står stadigt förankrad i en svensk vacker stiltradition. Grundaren Anna är textilingenjör och har med hög kompetens och ambition arbetat fram den hållbart fräscha, släta krispighet som kunderna kommit att hylla Shyness sänglinne för. En långfibrig, Oeko-tex-certifierad, tätslagen, kammad bomullspercale utgör basen för allt Shyness sänglinne.

Mönster och färgskala är för dig som vill ha en traditionellt vacker bäddning. Örngott och påslakan är enkla att kombinera vackert och små detaljer som mönstrade bomullsband och spetsar skapar en gedigen helhet som verkligen förhöjer rummets intryck. Här ser

du fräscha vita kollektionen Pure där detaljer som vackra spetsar och knytband ger en sällsynt vacker karaktär.

I höst planerar vi att genomföra en tävling där du har chansen att vinna ett bäddset från Shyness, så håll gärna utkik efter det, mer info kommer!

Klicka här för att se mer från Shyness Interior.

Linne är sedan några år ett populärt material i våra sängar. Efter noggrant utvärderande har vi valt att arbeta med skånska varumärket Lovely Linen. Till deras Misty-kollektion har en extra mjuk och lätt linne-kvalitet, som är mycket behaglig att sova i, tagits fram. Här har det historiska materialet har uppdaterats till en lättskött modern kvalitet med snygga detaljer som små tryckknappar. Om du inte har tillgång till torktumlare ska du kanske fundera två gånger innan du väljer den då tumlingen hjälper textilen att återfå sin mjuka känsla efter tvätt. Har du dock möjlighet att tumla så blir det ett alldeles ljuvligt, naturligt resultat utan extra arbete. Bara tvätta, tumla, bädda!

Klicka här för att se mer från Lovely Linen. 

Investera i bra sängkläder. Satsa på två riktigt bra set och varva dem i stället för att fylla skåpet med slit-och-släng-lakan. På köpet får du skön sömn och ett riktigt vackert sovrum.

Sov Gott!

Goda-hemmet-skolan del 3 - det vita...

Den svenska förkärleken för det vita går väl knappast att överskatta. Vi svävar från tid till annan ut lite men kommer så gott som alltid tillbaka till det trygga vita. När vi talar om inredning och hem så är det kanske på sin plats att tala om det vita i sin utvidgade bemärkelse: det neutrala. En inredningstil som kommer ur det skandinaviska strävsamma och lite återhållsamma kynnet, kanske lite präglat av jantelag, Luther och en viss ängslan för att ta för mycket plats eller att uppfattas som förmer eller att man förhäver sig.

Ett förhållningssätt som allt mer håller på att luckras upp men som nog ännu håller oss i sina osynliga tyglar. Lägg därtill de långa mörka vintrar vi genomlever varje år så är det kanske inte så konstigt att vi har en förkärlek för det ljusa och vita.

Men, när du väljer vitt, kanske som bas på väggar och tak eller på dina möbler se då till att det är just ett val. Önskar du innerst inne välja färger så finns flera metoder att göra det så att du får en minst lika fin och harmonisk känsla – vi återkommer till det i kommande inlägg. Välj inte vitt som en enkel utväg, då riskerar det att bli själlöst och platt, utan ta dig tid att finna rätt nyans och fundera över ytor och strukturer.

Att välja vitt när du ska måla en vägg kan låta som en enkel lösning men är något som du behöver vara minst lika noggrann och medveten som när du väljer vilken färg som helst. I färghandeln kan du botanisera mellan olika kulörer som ofta har mer och mindre fantasifulla namn där ”Stockholmsvitt” kanske är det mest kända. Inom färghandeln har alla färger, oavsett namn, en kod inom NCS systemet som vägleder oss till rätt blandning. Ett system av siffror och bokstäver som berättar hur mycket vithet, svarthet och kulörtäthet som färgen består av. Just Stockholmsvitt, som har koden NCS S 0502-Y, är en vit färg med en aning gult i sig. Det gör den lämplig i rum som är naturligt ljusa. Det gula äts upp av ljuset och resultatet blir en behagligt vit ton. Är rummet lite mörkare kan dock färgen upplevas som lite gul. Där behöver man kanske välja en råare vit ton för att hjälpa ljuset på traven. Att välja råvitt i ett ljust rum riskerar däremot ge rummet ett själlöst och sterilt intryck.

Det är svårt att fullt ut föreställa sig hur en vägg kommer att te sig efter ommålning och med tanke på det arbete och den investering det innebär att måla om ett rum är en stark rekommendation att du köper provburkar av de färger som du står och väger mellan och och att du tar dig tid att provmåla delar av väggen. Då kan du se väggen över dygnets olika ljus och upptäcka eventuell färgsmitta. Just färgsmitta är något man inte alltid tänker på innan man provat och inte alltid heller vet hur man ska kompensera för utan att ha provat sig fram. Färgsmitta är ett resultat av de färger som omgivningen naturligt delar med sig av. Något jag själv blev brutalt medveten om när jag fullständigt misslyckades med ett val av färg till delar av vårt hem. Tanken var en ljust behagligt grå ton men det enda man tänkte på när man såg det färdiga resultatet var rosa… Rosa i varierande grader beroende på hur mycket den faluröda ladan intill huset delade med sig av sin färg. En kort stund på morgonen vid optimala ljusförhållanden kunde man njuta av den snygga grå färgen som var ursprungsidén. (En stund som på sin höjd varade i 5 minuter/vecka.) Resten av tiden gjorde vi vad vi kunde för att övertyga oss själva om att det rosa faktiskt funkade… Nuförtiden är det ommålat i Stockholmsvitt som visade sig inte drabbas lika brutalt av färgsmittan.

Färgsmitta är värt att fundera över; har du stora fönster mot en husvägg i rött, eller kanske ett grönt fält så kommer dessa färger att påverka intrycket av din vägg, så hoppa inte över provmålningen, den kommer att ge dig bra vägledning och hjälp att skapa en snygg vägg.

Vill man sedan välja vitt till själva inredningen finns det mycket man kan göra för att undvika att det känns hårt och sterilt och i stället skapa en spännande och personligt välkomnande känsla genom att arbeta med textur och nyanser. I en vit soffa kan t ex. ett fårskinn skapa värme även för ögat. ”Måla” med det vita genom att arbeta med olika textilkvaliteter och matcha en glansig yta med exempelvis detaljer av naturligt vackert papper och matt keramik. Väljer du en högblank yta på dina köksluckor kan du fundera över om det är högblankt vitt kakel du ska ha till eller om det finns något alternativ som balanserar. Prova dig fram och se vilken känsla olika ytor förmedlar och du kommer att skapa en riktigt fin miljö som känns ljus och personlig och inbjudande!

Hästar och borstar

Som den gamla ”hästtjej” man är så är det kanske inte så konstigt att jag tycker att tagel är ett trevligt material. Nu är det givetvis inte så att jag går och funderar över tagel och dess egenskaper hela dagarna. Det handlar snarare om att jag kommit på mig själv att tycka väldigt mycket om borstarna som är gjorda av tagel. Känslan och utseendet är så många hundra gånger bättre än plastvarianterna, som så ofta när det kommer till riktigt bra naturmaterial.

Läste på lite om var taglet i våra borstar kommer från, hur det behandlats, dess egenskaper och hur man sköter sina prylar av tagel och ser att jag egentligen redan vet en hel del.

”Tagel är naturligt vattenavvisande” – Mm har ju faktiskt många regniga dagar kunnat lägga min hand under ponnyns man där det varit alldeles torrt och varmt trots att hon varit ute i rusket hela dagen.

”Från en häst får man 5-6 hekto tagel om året” – Frisering av häst hör definitivt till vardaguppgifterna i stallet. Manar och svansar växer bra…

”Tagel från hästarnas svansar är kraftigt och spänstigt” – Har jag fått känna på mer än en gång under somrarnas mest flug-stinna dagar då hästarna slår med svansen nästan oavbrutet för att freda sig och matte får sig en oavsiktlig snärt på kinden om hon inte aktar sig.

Hur som helst, fina borstar blir det och användningsområdena verkar vara hur många som helst: diskborstar, datorborstar, bordsborstar, badborstar, ansiktsborstar…

Ofta är borstarna av trä och de borstar som används tillsammans med vatten håller bäst om man skakar bort vattnet efter användning och förvarar borsten hängande eller stående på själva borsten.

Vill du veta mer? Kolla under "Om Material"

Stäng

Bra material är väl alltid bra material, eller? Njae så enkelt är det ju inte riktigt. Bra på vad? Bra för vad? Bra på vilket sätt? Bra för mig, för plånboken, för miljön, för ändamålet?

Att göra medvetna val har blivit allt viktigare för många av oss. Vi vill gärna veta att de produkter vi köper och använder är gjorda av bra material och tillverkade på ett schysst sätt. Men ”medvetet” är väl i sanningens namn lika svårt att ringa in som ”bra”. Hur vet vi säkert att en märkning verkligen är en garanti för att något är bra? Precis som i många andra sammanhang hittar vi bland materialen också varumärkessuccéer där en del av det höga priset snarast beror på själva varumärkets renommé och inte bara materialets kvalitet. Vad ligger medvetenheten i då? I igenkänning? I fakta? Många väljer återbruk men gammalt är ju nödvändigtvis inte alltid riskfritt. Det finns många ämnen som vi använde förr och som idag visat sig vara skadliga för oss eller omgivningen och som inte försvinner ur prylarna bara för att de blir till åren.

Hur det nu än är så kokar det hela ned till att de flesta av oss vill ha det bra och fint hemma på ett sätt som inte förstör eller skadar oss eller omgivningen. Och trots de godaste intentioner så kommer vi aldrig fullt ut att vara säkra på vad som är bra och inte visar sig vara skadligt på lång sikt. Som konsument får man försöka hitta en någorlunda framkomlig väg i djungeln av information, namn, märkningar, begrepp, gammalt och nytt och ta ansvar för det man rimligen kan ta ansvar för. Väljer man sådant som man, så vitt man förstår, verkar vara tillverkat av bra material på ett schysst sätt och som verkar hållbart så har man kommit en bra bit på vägen.

Vi slår också gärna ett slag för att du som kund ska välja sådant du instinktivt tycker om och tror att du vill leva med länge. Saker som du gärna sköter om väl för att de ska hålla, fungera och vara fina. En rörelse mot att tycka om och vårda och från slit och släng helt enkelt.

Till butiken försöker vi välja saker som håller över tid. Med hjälp av goda skötselråd och lite extra information om ursprung, material och skötsel hoppas vi att du ska kunna känna dig nöjd med det du valt – länge. Under bloggrubriken/kategorin Om Material samlar vi allteftersom kuriosa, fakta, inspiration och skötselråd kring just de olika material som finns representerade i butiken och som vi omger oss med i vår vardag.

Mycket nytta och nöje!

Bomull, trotjänare eller miljöbov?

Stäng

Bomullen är en riktigt tålig trotjänare i våra hem och sägs ha funnits i Sverige sedan vikingatiden. På senare tid har bomullen dock alltmer uppmärksammats för att sluka stora mängder vatten och kemikalier och många bomullsodlingar har blivit kritiserade för dåliga arbetsförhållanden.

Som konsument kan du fråga efter ursprung och leta efter Oeko-Tex/Öko-Tex certifierade produkter. Oeko-Tex certifieringen ska säkerställa att produkterna inte innehåller skadliga ämnen. Försök gärna att välja produkter av god kvalitet från varumärken som är noga med produkternas ursprung.

iris_shyness_kardelen_hagelmark_bomull

Kökstextil i bomull med klassiska mönster av god kvalitet från Shyness, förkläde av tvättat linne från Kardelens Lovely Linen.

Frotté mm

I våra frottéhanddukar och kökstextiler används oftast en stadig kvalitetsbomull, vävd för att tåla lite tuffa tag och kunna tvättas hårt.

Frotté och Kökshanddukar kan ofta tvättas i 60 grader (lägre temperatur går också bra). Vi rekommenderar att du undviker sköljmedel då det försämrar textilens uppsugningsförmåga.

När det gäller löpare, bordstabletter, grillvantar och grytlappar är det säkrast att kontrollera tvättråden. Dekor, stoppning m.m. kan ibland bestå av annat material än bomull och produkten kanske därför inte tål att tvättas i så hög temperatur.

Percal

Att välja sänglinne av hög kvalitet och design som man tycker om med är oftast också långsiktigt hållbart. Det man trivs med vårdar man gärna väl för att kunna behålla länge. I Shyness sänglinne hittar du bomull i en av sina lyxigaste tappningar – percal eller perkal (båda benämningarna används). Här handlar det om lyx i dess bästa bemärkelse. Bomullen kammas och vävs för att få den speciella finish som gör lakanet mycket hållbart, noppfritt och kanske viktigast av allt, skön att använda. Percalen är slät och ger en sval och mycket behaglig känsla mot kroppen. Tvätta lakanen i 60 grader och stryk eller mangla om du vill ha dem släta.

Vi erbjuder tidlösa, användbara, vackra färger och mönster. Välj med omsorg det som just du tycker om så att du kan njuta av dem i många år.

Visa fler poster

Följ oss på Instagram