Det goda hemmet

Stort tack för alla bidrag! Vi har en vinnare...

Ni har delat med er av tips på hur man tvättar, vilka kvaliteter och mönster ni önskar och hur man viker och förvarar sänglinne på bästa sätt. Men framför allt har många av er på ett personligt sätt beskrivit känslor, t ex om hur skönt det känns att krypa ned i nyvädrade lakan och glädjen av att kunna torka sängkläder utomhus. Vi har fått ta del av små berättelser om hur tidigare generationer skötte och manglade sina sängkläder och krusade banden på örngotten.

Återigen, stort tack! Alla svar är värdefulla för oss och stärker oss i arbetet med att vidareutveckla vårt vackra kvalitetssortiment av sängkläder.

Bland alla svar har vi vaskat fram en vinnare: Marie Engström Westling som vinner ett örngott och ett påslakan från Shyness i mönstret Butterfly Red. Varmt grattis Marie!

Så här löd Maries svar på frågorna

1. Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?:

”Eftersom jag valt att inte ha så många lakans-set så är der viktigt för mig att de är av bra kvalitét och tål många tvättar. Jag väljer helst lakansväv som har hög trådtäthet för att de är svala, vackra och känns sköna mot huden. Naturligtvis väljer jag ekologiskt i första hand. Men jag vill också att de ska vara vackra så klart. En självklarhet är bomull eller linne – naturmaterial ska det vara.”

2. Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

”Vita linneunderlakan tvättar jag på 90°, påslakan och örngott på 40 eller 60 beroende på tvättinstruktion. Jag använder ekologiskt tvättmedel och aldrig sköljmedel. När vädret tillåter får de torka utomhus annars hängtorkar de inomhus. På vintern torkar de nära den varma skorstensstocken på övervåning. Mellan tvättarna hänger jag då och då ut täcke och lakan för vädring på altan som jag lyxigt nog har alldeles utanför sovrummet. Finns ju inget gosigare än att krypa ned i lakan som hängt ute en hel dag – sommar som vinter.”

Oktobererbjudande

Är du sugen på ett eget bäddset från Shyness? Passa på att beställa ditt set nu! Till och med den 31/10 erbjuder vi 100 kr i rabatt när du köper örngott+påslakan från Shyness. Här finns mer information. Eller varför inte passa på att göra ett tidigt julklappsinköp?

Ett vackert bäddset är en perfekt användbar julklapp fylld med stor omtanke.

Sov gott!

Tävla om ett exklusivt bäddset från Shyness Interior!

Stäng

Vi är mycket stolta över vårt sortiment av väldesignade sängkläder. Underbart vackra örngott, påslakan och lakan tillverkade av riktigt god kvalitet för att ge dig skön sömn. I arbetet med att utveckla sortimentet vill vi så klart veta mer om hur du tänker kring sängkläder:

1.     Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?

2.     Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

Skicka in ditt svar per mejl till info@hagelmark.se, märk mejlet med ”tävling” i ämnesfältet. Du kan också leta upp tävlingen på facebook.com/hagelmark eller instagram: @ahagelmark och lämna ditt svar där.

Bland er som svarat på båda frågorna utses en vinnare som får ett vackert bäddset (ett örngott + ett påslakan) från Shyness senaste mönsterkollektion Butterfly i rött utförande (se bild) värde 1 390 kr.

Tävlingen pågår till och med söndagen den 21 oktober och vinnaren presenteras den 25 oktober.

Vinnaren utses av Hagelmark och beslutet går inte att överklaga.

Priset kan inte bytas ut mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Lycka till!

Massvis med inspiration!

Stäng

Bättre än så kan jag inte beskriva det som bubblade upp i mig när Reva Hallbäck kom in i mitt lilla showroom i Älmhult och visade provbitarna från hennes helt ljuvliga kollektion sänglinne - Reva Home. Lekfullt, vackra, färgrika sängkläder som ger dig helt unika möjligheter att skapa din egen prägel på ditt sovrum.

Med Revas egna ord: ”Passionen ligger i att ge kunden en underbar produkt som man förälskar sig i och att i varje färg, mönster, tryck, stygn göra det bästa som det bara går för att det ska bli just så vackert, hållbart och fantastiskt över tid. På samma sätt som var självklart förr i tiden”.

Det den där sista formuleringen förmedlar – ”som var självklart förr i tiden” känner jag blir allt mer viktig för mig. I motsats till de där snabba, billiga oöverlagda köpen som flockas i skåpen. Billiga direkt osköna lakan, inköpta ”bra-att-ha” i förbi-farten som förblir oanvända. De där köpen som till slut, i bästa fall, när insikten att jag aldrig kommer att vilja sova i dem, leder till att jag gör om dem till trasor för fönster- eller skoputsning.

De köpen är det slut med! De är ändå mest bara deppiga…

Men deppiga är det sista sängkläderna från Reva Home är. Här möts du av en harmonisk färgexplosion och mönster som kan kombineras i det oändliga. Unikt för kollektionen är bland annat att den består av mönstrade underlakan. Testa att göra som Reva rekommenderar: låt de hänga ned längs med sängens sidor och komplettera med enfärgade påslakan och blanda in örngott i olika mönster i matchande färger – bara fantasin sätter gränser.

Reva Homes färger och mönster har sin alldeles egna historia med ursprung i Jaipur i Indien, en plats som blivit som ett andra hem för Reva Hallbäck. Mönsterbilderna trycks för hand med träblock, en bit i taget, enligt den tusenåriga hantverkstradition som är unikt för den delen av Indien. Reva spenderar en stor del av sin tid på plats i den lilla familjedrivna tryckverkstaden som mönstren skapas. Dels för att säkerställa att mönster och färger blir precis som hon vill och dels för att säkerställa att omsorg om arbetsförhållanden och hantverk hela tiden står i fokus.

Gott så när det gäller inspirationen och dess spännande ursprung… lite torra fakta måste kanske till här också. För hur vackert ett mönster än må vara så är det stor skillnad på sänglinne och sänglinne. Minst lika viktigt som att välja något för ögat, eller kanske ännu viktigare, är det att välja sänglinne för god sömn: när du väljer textil av god kvalitet, anpassat för ändamålet investerar du också i möjligheten att få just en riktigt god sömn. Reva Home tillverkas av 100 %  GOTS certifierad ekologisk bomullsperkal med hög trådtäthet (250-270 TC), av trådar med långa fibrer som ger en skön avslappnande känsla mot huden

Kvaliteten syns och märks också i de sydda detaljerna. Med en bakgrund som herrskräddare, inredare (du har bland annat kunnat se henne i några av inredningsprogrammen på tv) och produktutvecklare på IKEA har Reva erfarenheter som spänner över alla delar som krävs för nå fram till det fina slutresultatet som ett lakan, påslakan eller örngott från Reva Home är. ”Vi har en egen skräddare i Delhi som sitter och syr allt med noggranna små stygn och vars fru syr på varenda tofs på de fina tygpåsar som alla produkter levereras i” berättar Reva.

Och vi njuter av resultatet!

Kollektionen Bliss - för dina sinnen

Stäng

Emma von Brömssen och Kajsa Cramer – två av mina absoluta favoritdesigners har tillsammans skapat den sinnligt vackra kollektionen Bliss.

En kollektion som varken förhäver sig eller på något sätt känns sökt. Den är bara självklart och behagligt fin. Formgivarna har byggt kollektionen kring värden som varaktighet, organiska former och subtilt berättande. Former och mönster är inspirerade av sjögräs, koraller och fiskar.

En spännande och genomtänkt design måste också följas upp av god kvalitet och användbarhet. Därför känns det extra bra att kollektionens porslin är skapad av högkvalitativ porslinslera och att textilierna är av 100% linne.

Kollektionen har en färgskala som gör att den passar in i många olika miljöer. Linnets naturliga färg utgör basen på såväl textil som porslin och kompletteras finstämt av blått, korallfärgat och svart.

Formgivningen gör att Bliss passar väl in i en ljust skandinavisk modern miljö där porslinets matta finish och linnetyget skapar en fin balans. I ett mer rustikt rum bidrar produkternas moderna och tillgängliga formspråk med en harmonisk lätthet.

Alla delar i kollektionen fungerar också mycket bra som gåvor, inte minst det ­­­lugnande, välsmakande örtteet som bland annat innehåller verbena och kamomill.

Bliss är en kollektion för det goda hemmet.

Avslutningsvis några ord från Emma och Kajsa själva:

KOLLEKTIONEN BLISS är för dig som uppskattar en STUND I NUET där tiden får stanna. Vår ambition är att alla DINA SINNEN är aktiva och att din stund kring din kopp te blir en paus i livet. TID FÖR REFLEKTION, tid för tankar. Mönster att vila ögonen på. Händer mot den mjuka leran, doften och värmen från teet. ANDAS, NJUT OCH UPPLEV BLISS.

Goda-hemmet-skolan del 3 - det vita...

Den svenska förkärleken för det vita går väl knappast att överskatta. Vi svävar från tid till annan ut lite men kommer så gott som alltid tillbaka till det trygga vita. När vi talar om inredning och hem så är det kanske på sin plats att tala om det vita i sin utvidgade bemärkelse: det neutrala. En inredningstil som kommer ur det skandinaviska strävsamma och lite återhållsamma kynnet, kanske lite präglat av jantelag, Luther och en viss ängslan för att ta för mycket plats eller att uppfattas som förmer eller att man förhäver sig.

Ett förhållningssätt som allt mer håller på att luckras upp men som nog ännu håller oss i sina osynliga tyglar. Lägg därtill de långa mörka vintrar vi genomlever varje år så är det kanske inte så konstigt att vi har en förkärlek för det ljusa och vita.

Men, när du väljer vitt, kanske som bas på väggar och tak eller på dina möbler se då till att det är just ett val. Önskar du innerst inne välja färger så finns flera metoder att göra det så att du får en minst lika fin och harmonisk känsla – vi återkommer till det i kommande inlägg. Välj inte vitt som en enkel utväg, då riskerar det att bli själlöst och platt, utan ta dig tid att finna rätt nyans och fundera över ytor och strukturer.

Att välja vitt när du ska måla en vägg kan låta som en enkel lösning men är något som du behöver vara minst lika noggrann och medveten som när du väljer vilken färg som helst. I färghandeln kan du botanisera mellan olika kulörer som ofta har mer och mindre fantasifulla namn där ”Stockholmsvitt” kanske är det mest kända. Inom färghandeln har alla färger, oavsett namn, en kod inom NCS systemet som vägleder oss till rätt blandning. Ett system av siffror och bokstäver som berättar hur mycket vithet, svarthet och kulörtäthet som färgen består av. Just Stockholmsvitt, som har koden NCS S 0502-Y, är en vit färg med en aning gult i sig. Det gör den lämplig i rum som är naturligt ljusa. Det gula äts upp av ljuset och resultatet blir en behagligt vit ton. Är rummet lite mörkare kan dock färgen upplevas som lite gul. Där behöver man kanske välja en råare vit ton för att hjälpa ljuset på traven. Att välja råvitt i ett ljust rum riskerar däremot ge rummet ett själlöst och sterilt intryck.

Det är svårt att fullt ut föreställa sig hur en vägg kommer att te sig efter ommålning och med tanke på det arbete och den investering det innebär att måla om ett rum är en stark rekommendation att du köper provburkar av de färger som du står och väger mellan och och att du tar dig tid att provmåla delar av väggen. Då kan du se väggen över dygnets olika ljus och upptäcka eventuell färgsmitta. Just färgsmitta är något man inte alltid tänker på innan man provat och inte alltid heller vet hur man ska kompensera för utan att ha provat sig fram. Färgsmitta är ett resultat av de färger som omgivningen naturligt delar med sig av. Något jag själv blev brutalt medveten om när jag fullständigt misslyckades med ett val av färg till delar av vårt hem. Tanken var en ljust behagligt grå ton men det enda man tänkte på när man såg det färdiga resultatet var rosa… Rosa i varierande grader beroende på hur mycket den faluröda ladan intill huset delade med sig av sin färg. En kort stund på morgonen vid optimala ljusförhållanden kunde man njuta av den snygga grå färgen som var ursprungsidén. (En stund som på sin höjd varade i 5 minuter/vecka.) Resten av tiden gjorde vi vad vi kunde för att övertyga oss själva om att det rosa faktiskt funkade… Nuförtiden är det ommålat i Stockholmsvitt som visade sig inte drabbas lika brutalt av färgsmittan.

Färgsmitta är värt att fundera över; har du stora fönster mot en husvägg i rött, eller kanske ett grönt fält så kommer dessa färger att påverka intrycket av din vägg, så hoppa inte över provmålningen, den kommer att ge dig bra vägledning och hjälp att skapa en snygg vägg.

Vill man sedan välja vitt till själva inredningen finns det mycket man kan göra för att undvika att det känns hårt och sterilt och i stället skapa en spännande och personligt välkomnande känsla genom att arbeta med textur och nyanser. I en vit soffa kan t ex. ett fårskinn skapa värme även för ögat. ”Måla” med det vita genom att arbeta med olika textilkvaliteter och matcha en glansig yta med exempelvis detaljer av naturligt vackert papper och matt keramik. Väljer du en högblank yta på dina köksluckor kan du fundera över om det är högblankt vitt kakel du ska ha till eller om det finns något alternativ som balanserar. Prova dig fram och se vilken känsla olika ytor förmedlar och du kommer att skapa en riktigt fin miljö som känns ljus och personlig och inbjudande!

Visa fler poster

Följ oss på Instagram