Det goda hemmet

Stort tack för alla bidrag! Vi har en vinnare...

Ni har delat med er av tips på hur man tvättar, vilka kvaliteter och mönster ni önskar och hur man viker och förvarar sänglinne på bästa sätt. Men framför allt har många av er på ett personligt sätt beskrivit känslor, t ex om hur skönt det känns att krypa ned i nyvädrade lakan och glädjen av att kunna torka sängkläder utomhus. Vi har fått ta del av små berättelser om hur tidigare generationer skötte och manglade sina sängkläder och krusade banden på örngotten.

Återigen, stort tack! Alla svar är värdefulla för oss och stärker oss i arbetet med att vidareutveckla vårt vackra kvalitetssortiment av sängkläder.

Bland alla svar har vi vaskat fram en vinnare: Marie Engström Westling som vinner ett örngott och ett påslakan från Shyness i mönstret Butterfly Red. Varmt grattis Marie!

Så här löd Maries svar på frågorna

1. Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?:

”Eftersom jag valt att inte ha så många lakans-set så är der viktigt för mig att de är av bra kvalitét och tål många tvättar. Jag väljer helst lakansväv som har hög trådtäthet för att de är svala, vackra och känns sköna mot huden. Naturligtvis väljer jag ekologiskt i första hand. Men jag vill också att de ska vara vackra så klart. En självklarhet är bomull eller linne – naturmaterial ska det vara.”

2. Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

”Vita linneunderlakan tvättar jag på 90°, påslakan och örngott på 40 eller 60 beroende på tvättinstruktion. Jag använder ekologiskt tvättmedel och aldrig sköljmedel. När vädret tillåter får de torka utomhus annars hängtorkar de inomhus. På vintern torkar de nära den varma skorstensstocken på övervåning. Mellan tvättarna hänger jag då och då ut täcke och lakan för vädring på altan som jag lyxigt nog har alldeles utanför sovrummet. Finns ju inget gosigare än att krypa ned i lakan som hängt ute en hel dag – sommar som vinter.”

Oktobererbjudande

Är du sugen på ett eget bäddset från Shyness? Passa på att beställa ditt set nu! Till och med den 31/10 erbjuder vi 100 kr i rabatt när du köper örngott+påslakan från Shyness. Här finns mer information. Eller varför inte passa på att göra ett tidigt julklappsinköp?

Ett vackert bäddset är en perfekt användbar julklapp fylld med stor omtanke.

Sov gott!

Tävla om ett exklusivt bäddset från Shyness Interior!

Stäng

Vi är mycket stolta över vårt sortiment av väldesignade sängkläder. Underbart vackra örngott, påslakan och lakan tillverkade av riktigt god kvalitet för att ge dig skön sömn. I arbetet med att utveckla sortimentet vill vi så klart veta mer om hur du tänker kring sängkläder:

1.     Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?

2.     Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

Skicka in ditt svar per mejl till info@hagelmark.se, märk mejlet med ”tävling” i ämnesfältet. Du kan också leta upp tävlingen på facebook.com/hagelmark eller instagram: @ahagelmark och lämna ditt svar där.

Bland er som svarat på båda frågorna utses en vinnare som får ett vackert bäddset (ett örngott + ett påslakan) från Shyness senaste mönsterkollektion Butterfly i rött utförande (se bild) värde 1 390 kr.

Tävlingen pågår till och med söndagen den 21 oktober och vinnaren presenteras den 25 oktober.

Vinnaren utses av Hagelmark och beslutet går inte att överklaga.

Priset kan inte bytas ut mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Lycka till!

Närmast kroppen – en tredjedel av dygnet!

Att hävda att gamla sängkläder är de allra skönaste verkar kanske lite underligt när man driver en webbutik och säljer nya sängkläder. Men nu menar jag inte gamla sängkläder i största allmänhet utan de där ärvda från mormor och farmor med en alldeles unik känsla. Örngott med mormors handbroderade initialer eller kanske till och med en handknypplad spets. Där bomullens kvalitet och de förväntat många årens användning motiverade tidigare generationer att lägga ned flera timmars noggrant handarbete på dem. Så vackert och så långt bort från stressframkallande och miljöförstörande slit och släng man kan komma…

För att hitta fram till just den släta, sköna och svala känslan av god kvalitet som stämmer med min idé om det goda hemmet så har jag under de senaste åren känt, klämt och utvärderat sängkläder av varierande kvaliteter från olika textilleverantörer. Ett projekt som lett fram till valet av tre svenska företag. De tre har lite olika stilriktningar men står alla för en hög kvalitetsmedvetenhet, stort textilkunnande och en stark vision som leder till ett resultat som verkligen lever upp till den fina känsla som jag sökt.

Men enbart en god känsla räcker inte. Den höga kvaliteten måste också komma med en uttrycksfull, unik och vacker design, inspirerande färger, mönster och väl utförda detaljer för att passa in i det jag vill förmedla. När det gäller dessa värden så står dessa tre verkligen i en klass för sig:

Reva Home arbetar med en långfibrig, bomullspercale skapad av ekologiskt odlad bomull som handtrycks i underbara mönster och färger av skickliga hantverkare. Hela produktionen är noga övervakad av företagets grundare Reva Hallbäck och resultatet är ett otroligt mjukt och vackert sänglinne med oändliga kombinationsmöjligheter. Klicka här för att läsa mitt tidigare inlägg om Reva Home.

Se alla sängkläder från Reva här.

Shyness Interior står stadigt förankrad i en svensk vacker stiltradition. Grundaren Anna är textilingenjör och har med hög kompetens och ambition arbetat fram den hållbart fräscha, släta krispighet som kunderna kommit att hylla Shyness sänglinne för. En långfibrig, Oeko-tex-certifierad, tätslagen, kammad bomullspercale utgör basen för allt Shyness sänglinne.

Mönster och färgskala är för dig som vill ha en traditionellt vacker bäddning. Örngott och påslakan är enkla att kombinera vackert och små detaljer som mönstrade bomullsband och spetsar skapar en gedigen helhet som verkligen förhöjer rummets intryck. Här ser

du fräscha vita kollektionen Pure där detaljer som vackra spetsar och knytband ger en sällsynt vacker karaktär.

I höst planerar vi att genomföra en tävling där du har chansen att vinna ett bäddset från Shyness, så håll gärna utkik efter det, mer info kommer!

Klicka här för att se mer från Shyness Interior.

Linne är sedan några år ett populärt material i våra sängar. Efter noggrant utvärderande har vi valt att arbeta med skånska varumärket Lovely Linen. Till deras Misty-kollektion har en extra mjuk och lätt linne-kvalitet, som är mycket behaglig att sova i, tagits fram. Här har det historiska materialet har uppdaterats till en lättskött modern kvalitet med snygga detaljer som små tryckknappar. Om du inte har tillgång till torktumlare ska du kanske fundera två gånger innan du väljer den då tumlingen hjälper textilen att återfå sin mjuka känsla efter tvätt. Har du dock möjlighet att tumla så blir det ett alldeles ljuvligt, naturligt resultat utan extra arbete. Bara tvätta, tumla, bädda!

Klicka här för att se mer från Lovely Linen. 

Investera i bra sängkläder. Satsa på två riktigt bra set och varva dem i stället för att fylla skåpet med slit-och-släng-lakan. På köpet får du skön sömn och ett riktigt vackert sovrum.

Sov Gott!

Massvis med inspiration!

Stäng

Bättre än så kan jag inte beskriva det som bubblade upp i mig när Reva Hallbäck kom in i mitt lilla showroom i Älmhult och visade provbitarna från hennes helt ljuvliga kollektion sänglinne - Reva Home. Lekfullt, vackra, färgrika sängkläder som ger dig helt unika möjligheter att skapa din egen prägel på ditt sovrum.

Med Revas egna ord: ”Passionen ligger i att ge kunden en underbar produkt som man förälskar sig i och att i varje färg, mönster, tryck, stygn göra det bästa som det bara går för att det ska bli just så vackert, hållbart och fantastiskt över tid. På samma sätt som var självklart förr i tiden”.

Det den där sista formuleringen förmedlar – ”som var självklart förr i tiden” känner jag blir allt mer viktig för mig. I motsats till de där snabba, billiga oöverlagda köpen som flockas i skåpen. Billiga direkt osköna lakan, inköpta ”bra-att-ha” i förbi-farten som förblir oanvända. De där köpen som till slut, i bästa fall, när insikten att jag aldrig kommer att vilja sova i dem, leder till att jag gör om dem till trasor för fönster- eller skoputsning.

De köpen är det slut med! De är ändå mest bara deppiga…

Men deppiga är det sista sängkläderna från Reva Home är. Här möts du av en harmonisk färgexplosion och mönster som kan kombineras i det oändliga. Unikt för kollektionen är bland annat att den består av mönstrade underlakan. Testa att göra som Reva rekommenderar: låt de hänga ned längs med sängens sidor och komplettera med enfärgade påslakan och blanda in örngott i olika mönster i matchande färger – bara fantasin sätter gränser.

Reva Homes färger och mönster har sin alldeles egna historia med ursprung i Jaipur i Indien, en plats som blivit som ett andra hem för Reva Hallbäck. Mönsterbilderna trycks för hand med träblock, en bit i taget, enligt den tusenåriga hantverkstradition som är unikt för den delen av Indien. Reva spenderar en stor del av sin tid på plats i den lilla familjedrivna tryckverkstaden som mönstren skapas. Dels för att säkerställa att mönster och färger blir precis som hon vill och dels för att säkerställa att omsorg om arbetsförhållanden och hantverk hela tiden står i fokus.

Gott så när det gäller inspirationen och dess spännande ursprung… lite torra fakta måste kanske till här också. För hur vackert ett mönster än må vara så är det stor skillnad på sänglinne och sänglinne. Minst lika viktigt som att välja något för ögat, eller kanske ännu viktigare, är det att välja sänglinne för god sömn: när du väljer textil av god kvalitet, anpassat för ändamålet investerar du också i möjligheten att få just en riktigt god sömn. Reva Home tillverkas av 100 %  GOTS certifierad ekologisk bomullsperkal med hög trådtäthet (250-270 TC), av trådar med långa fibrer som ger en skön avslappnande känsla mot huden

Kvaliteten syns och märks också i de sydda detaljerna. Med en bakgrund som herrskräddare, inredare (du har bland annat kunnat se henne i några av inredningsprogrammen på tv) och produktutvecklare på IKEA har Reva erfarenheter som spänner över alla delar som krävs för nå fram till det fina slutresultatet som ett lakan, påslakan eller örngott från Reva Home är. ”Vi har en egen skräddare i Delhi som sitter och syr allt med noggranna små stygn och vars fru syr på varenda tofs på de fina tygpåsar som alla produkter levereras i” berättar Reva.

Och vi njuter av resultatet!

Januari...

Läste en lite deppig rubrik i någon av de stora kvällstidningarna som löd något i stil med ”så överlever du januari. Ingressen antydde att artikeln var på temat hur man tar sig igenom den mörka, kalla, här och var slaskiga och lite fattiga månaden som följer på decembers excesser och lediga dagar.

En rubrik som i sig nästan frammanade trötthet och leda, jag valde att inte läsa mer av artikeln…

Visst, här i södra Småland blir det ibland lite väl grått och trist så här års i de perioder då snön lyser med sin frånvaro. Men de senaste dagarnas snö och vinterväder har verkligen inramat landskapet så vackert. Och himlen… vilka färger! Krispigt vit-ljusrosa-ljusblå i harmoniska skiftningar. Luft, stämning och ljus som får mig att minnas hur vi som barn bjöds på oändliga möjligheter i vinter-utomhusleken. Byggde snökojor och lyktor, tävlade om vem som kunde rulla största snöbollen. Man krängde på sig ett par gamla Edsbyn och kasade runt på fältet i hemmagjorda skidspår. Pulkaåkning och snöbollskrig.

Man kom in på eftermiddagsfika i kalasbyxor, med väderbitna rosiga kinder, elektriskt möss-hår som stod åt alla håll och aptiten på topp. Tänk vad mycket gladare och piggare man skulle kunna vara så här års även nu i vuxen ålder om man klätt sig lika ordentligt som en 7-åring, varit ute lika mycket och lika aktivt njutit av vinterljuset och snön. Då hade nog inte januari haft så oförtjänt låg status…

Efter allt det decemberröda och julgransgröna låter jag januari-himlen inspirera med sina blekljusa pasteller och en försiktig försmak av våren. För att återkoppla till höstens inredningsskola så handlar det här om att låta färgerna samspela genom färgtemat som kallas nyanslika. Att arbeta med olika färger men i samma nyans är metod som jag gärna tillämpar i dessa ljusa toner.

Önskar dig en fortsatt fin januari och känns det trots inredningstips och hurtigt vinter-pepp ändå lite motigt så tänk på att februari snart är här med sportlov och ännu mera ljus, förhoppningsvis snö och vuxentillåten snölek i backar, spår och på isar!

Visa fler poster

Följ oss på Instagram