Det goda hemmet

Närmast kroppen – en tredjedel av dygnet!

Att hävda att gamla sängkläder är de allra skönaste verkar kanske lite underligt när man driver en webbutik och säljer nya sängkläder. Men nu menar jag inte gamla sängkläder i största allmänhet utan de där ärvda från mormor och farmor med en alldeles unik känsla. Örngott med mormors handbroderade initialer eller kanske till och med en handknypplad spets. Där bomullens kvalitet och de förväntat många årens användning motiverade tidigare generationer att lägga ned flera timmars noggrant handarbete på dem. Så vackert och så långt bort från stressframkallande och miljöförstörande slit och släng man kan komma…

För att hitta fram till just den släta, sköna och svala känslan av god kvalitet som stämmer med min idé om det goda hemmet så har jag under de senaste åren känt, klämt och utvärderat sängkläder av varierande kvaliteter från olika textilleverantörer. Ett projekt som lett fram till valet av tre svenska företag. De tre har lite olika stilriktningar men står alla för en hög kvalitetsmedvetenhet, stort textilkunnande och en stark vision som leder till ett resultat som verkligen lever upp till den fina känsla som jag sökt.

Men enbart en god känsla räcker inte. Den höga kvaliteten måste också komma med en uttrycksfull, unik och vacker design, inspirerande färger, mönster och väl utförda detaljer för att passa in i det jag vill förmedla. När det gäller dessa värden så står dessa tre verkligen i en klass för sig:

Reva Home arbetar med en långfibrig, bomullspercale skapad av ekologiskt odlad bomull som handtrycks i underbara mönster och färger av skickliga hantverkare. Hela produktionen är noga övervakad av företagets grundare Reva Hallbäck och resultatet är ett otroligt mjukt och vackert sänglinne med oändliga kombinationsmöjligheter. Klicka här för att läsa mitt tidigare inlägg om Reva Home.

Se alla sängkläder från Reva här.

Shyness Interior står stadigt förankrad i en svensk vacker stiltradition. Grundaren Anna är textilingenjör och har med hög kompetens och ambition arbetat fram den hållbart fräscha, släta krispighet som kunderna kommit att hylla Shyness sänglinne för. En långfibrig, Oeko-tex-certifierad, tätslagen, kammad bomullspercale utgör basen för allt Shyness sänglinne.

Mönster och färgskala är för dig som vill ha en traditionellt vacker bäddning. Örngott och påslakan är enkla att kombinera vackert och små detaljer som mönstrade bomullsband och spetsar skapar en gedigen helhet som verkligen förhöjer rummets intryck. Här ser

du fräscha vita kollektionen Pure där detaljer som vackra spetsar och knytband ger en sällsynt vacker karaktär.

I höst planerar vi att genomföra en tävling där du har chansen att vinna ett bäddset från Shyness, så håll gärna utkik efter det, mer info kommer!

Klicka här för att se mer från Shyness Interior.

Linne är sedan några år ett populärt material i våra sängar. Efter noggrant utvärderande har vi valt att arbeta med skånska varumärket Lovely Linen. Till deras Misty-kollektion har en extra mjuk och lätt linne-kvalitet, som är mycket behaglig att sova i, tagits fram. Här har det historiska materialet har uppdaterats till en lättskött modern kvalitet med snygga detaljer som små tryckknappar. Om du inte har tillgång till torktumlare ska du kanske fundera två gånger innan du väljer den då tumlingen hjälper textilen att återfå sin mjuka känsla efter tvätt. Har du dock möjlighet att tumla så blir det ett alldeles ljuvligt, naturligt resultat utan extra arbete. Bara tvätta, tumla, bädda!

Klicka här för att se mer från Lovely Linen. 

Investera i bra sängkläder. Satsa på två riktigt bra set och varva dem i stället för att fylla skåpet med slit-och-släng-lakan. På köpet får du skön sömn och ett riktigt vackert sovrum.

Sov Gott!

Massvis med inspiration!

Stäng

Bättre än så kan jag inte beskriva det som bubblade upp i mig när Reva Hallbäck kom in i mitt lilla showroom i Älmhult och visade provbitarna från hennes helt ljuvliga kollektion sänglinne - Reva Home. Lekfullt, vackra, färgrika sängkläder som ger dig helt unika möjligheter att skapa din egen prägel på ditt sovrum.

Med Revas egna ord: ”Passionen ligger i att ge kunden en underbar produkt som man förälskar sig i och att i varje färg, mönster, tryck, stygn göra det bästa som det bara går för att det ska bli just så vackert, hållbart och fantastiskt över tid. På samma sätt som var självklart förr i tiden”.

Det den där sista formuleringen förmedlar – ”som var självklart förr i tiden” känner jag blir allt mer viktig för mig. I motsats till de där snabba, billiga oöverlagda köpen som flockas i skåpen. Billiga direkt osköna lakan, inköpta ”bra-att-ha” i förbi-farten som förblir oanvända. De där köpen som till slut, i bästa fall, när insikten att jag aldrig kommer att vilja sova i dem, leder till att jag gör om dem till trasor för fönster- eller skoputsning.

De köpen är det slut med! De är ändå mest bara deppiga…

Men deppiga är det sista sängkläderna från Reva Home är. Här möts du av en harmonisk färgexplosion och mönster som kan kombineras i det oändliga. Unikt för kollektionen är bland annat att den består av mönstrade underlakan. Testa att göra som Reva rekommenderar: låt de hänga ned längs med sängens sidor och komplettera med enfärgade påslakan och blanda in örngott i olika mönster i matchande färger – bara fantasin sätter gränser.

Reva Homes färger och mönster har sin alldeles egna historia med ursprung i Jaipur i Indien, en plats som blivit som ett andra hem för Reva Hallbäck. Mönsterbilderna trycks för hand med träblock, en bit i taget, enligt den tusenåriga hantverkstradition som är unikt för den delen av Indien. Reva spenderar en stor del av sin tid på plats i den lilla familjedrivna tryckverkstaden som mönstren skapas. Dels för att säkerställa att mönster och färger blir precis som hon vill och dels för att säkerställa att omsorg om arbetsförhållanden och hantverk hela tiden står i fokus.

Gott så när det gäller inspirationen och dess spännande ursprung… lite torra fakta måste kanske till här också. För hur vackert ett mönster än må vara så är det stor skillnad på sänglinne och sänglinne. Minst lika viktigt som att välja något för ögat, eller kanske ännu viktigare, är det att välja sänglinne för god sömn: när du väljer textil av god kvalitet, anpassat för ändamålet investerar du också i möjligheten att få just en riktigt god sömn. Reva Home tillverkas av 100 %  GOTS certifierad ekologisk bomullsperkal med hög trådtäthet (250-270 TC), av trådar med långa fibrer som ger en skön avslappnande känsla mot huden

Kvaliteten syns och märks också i de sydda detaljerna. Med en bakgrund som herrskräddare, inredare (du har bland annat kunnat se henne i några av inredningsprogrammen på tv) och produktutvecklare på IKEA har Reva erfarenheter som spänner över alla delar som krävs för nå fram till det fina slutresultatet som ett lakan, påslakan eller örngott från Reva Home är. ”Vi har en egen skräddare i Delhi som sitter och syr allt med noggranna små stygn och vars fru syr på varenda tofs på de fina tygpåsar som alla produkter levereras i” berättar Reva.

Och vi njuter av resultatet!

Kollektionen Bliss - för dina sinnen

Stäng

Emma von Brömssen och Kajsa Cramer – två av mina absoluta favoritdesigners har tillsammans skapat den sinnligt vackra kollektionen Bliss.

En kollektion som varken förhäver sig eller på något sätt känns sökt. Den är bara självklart och behagligt fin. Formgivarna har byggt kollektionen kring värden som varaktighet, organiska former och subtilt berättande. Former och mönster är inspirerade av sjögräs, koraller och fiskar.

En spännande och genomtänkt design måste också följas upp av god kvalitet och användbarhet. Därför känns det extra bra att kollektionens porslin är skapad av högkvalitativ porslinslera och att textilierna är av 100% linne.

Kollektionen har en färgskala som gör att den passar in i många olika miljöer. Linnets naturliga färg utgör basen på såväl textil som porslin och kompletteras finstämt av blått, korallfärgat och svart.

Formgivningen gör att Bliss passar väl in i en ljust skandinavisk modern miljö där porslinets matta finish och linnetyget skapar en fin balans. I ett mer rustikt rum bidrar produkternas moderna och tillgängliga formspråk med en harmonisk lätthet.

Alla delar i kollektionen fungerar också mycket bra som gåvor, inte minst det ­­­lugnande, välsmakande örtteet som bland annat innehåller verbena och kamomill.

Bliss är en kollektion för det goda hemmet.

Avslutningsvis några ord från Emma och Kajsa själva:

KOLLEKTIONEN BLISS är för dig som uppskattar en STUND I NUET där tiden får stanna. Vår ambition är att alla DINA SINNEN är aktiva och att din stund kring din kopp te blir en paus i livet. TID FÖR REFLEKTION, tid för tankar. Mönster att vila ögonen på. Händer mot den mjuka leran, doften och värmen från teet. ANDAS, NJUT OCH UPPLEV BLISS.

Goda-hemmet-skolan del 1 – det handlar om dig

Stäng

”Ljust och fräscht”, ”Eklektiskt – en balans mellan gammalt och nytt, billigt och dyrt”, ”Scandinavian simplicity” osv osv osv… Att sortera i olika fack och formuleringar är ett synnerligen mänskligt sätt att göra tillvaron lite enklare. Vi vill gärna ta stöd av gemensamma referensramar som förenklar beskrivningen av sådant vi upplever, ser och känner. Inte minst när det kommer till inredning och stilar.

Om man till ovanstående begrepp (eller kanske floskler?) adderar de olika trender och samhällsströmningar som har stort inflytande på hur vi inreder våra hem så får kan man få en känsla av att det finns ”rätt” sätt och ”fel” sätt att inreda på. Och det gör det –  rätt sätt är det som passar dig och din familj. Fel sätt är det som inte känns rätt för dig.

Under några av höstens blogginlägg kommer jag att dela med mig av de viktigaste delarna i den metod som jag använder i mitt arbetssätt och som präglar min syn på inredning. En metod som gått från någon sorts allmän magkänsla till att allt eftersom jag fyllt på med konkret kompetens och fler erfarenheter formats till ett metodiskt arbetssätt för att skapa välkomnande, vilsamma och personliga miljöer. Olika tips för att skapa ditt goda hem så som du vill ha det. Med hänsyn till hur ditt liv ser ut, frikopplat från måsten och trender. Använd gärna olika stiluttryck för att förenkla beskrivningar, se på trender som ett sätt att upptäcka nytt, men leta alltid efter din goda känsla och det du tycker om och trivs med. För då blir det rätt – för dig och alla som besöker ditt hem. När du trivs i ditt hem så blir det trivsamt!

I arbetet med att inreda ett hem eller en arbetsplats måste jag i första steget så bra som möjligt förstå de människor som ska bo eller arbeta i miljön. Det handlar om att på ett så inkännande och metodiskt sätt som möjligt samla in underlag för att kunna tolka deras önskningar och behov, frikopplat från min egen smak och olika trender.

När det däremot gäller det sortiment du kan se på hagelmark.se är det så klart en spegling av det jag dras till och trivs med. Möbler och detaljer med ett välutvecklat formspråk och en personlig karaktär i kombination med en hög användbarhet i vardagen. Jag tycker om en sorts ljus lätthet men vill inte vara utan färger. Jag dras till klassiska uttryck utan att det för den skull får bli nostalgiskt. När jag väljer ut något vill jag gärna att det ger mig en känsla av att jag kommer att trivas med detta i minst tio år framåt och att jag säkert hade velat ha det i mitt hem för tio år sedan. Som t ex. sänglinnet på bilden. Det kommer från Shyness Interior som gör bädd- och kökstextilier av riktigt bra kvalitet och som jag verkligen tycker om att rekommendera till mina kunder. Den långfibriga, kammade bomullen i påslakanen och örngotten ger en fantastisk känsla mot huden, precis sådär slät och skönt sval som man önskar sig. De olika mönstren och färgerna är enkla att kombinera och variera snyggt till en personlig stil och de välsydda snygga detaljerna förstärker känslan av genomarbetad och god kvalitet. Hållbart, användbart och vackert – långsiktig livskvalitet helt enkelt!

Missa inte nästa inlägg på temat hur du hittar fram till eller tillbaka till din personliga stil i djungeln av trender och ”måsten”. Följ oss, kommentera och dela med av egna erfarenheter och synpunkter på Instagram @ahagelmark eller Facebook, eller prenumerera på vårt nyhetsbrev, klicka här för att lämna din e-postadress.

På återhörande!

/Anna

Att välja, eller inte välja - det är frågan

Sommarens lugn, ro och tid för eftertanke innebar att jag äntligen lyckades sätta de ledstjärnor som vägleder oss när vi gör våra inköp på pränt. Följande punkter sammanfattar något av hur vi tänker och planerar när vi utvecklar vårt sortiment:

Hantverksmässighet

Ett gott hantverk är fantastiskt och något vi gärna tar in i sortimentet. Det är dock sällan det är affärsmässigt rimligt eller möjligt att förmedla produkter som helt och hållet är tillverkade för hand. Men ”hantverk” som begrepp och företeelse rymmer värden och förhållningssätt som är viktiga för oss – omsorg om material och förståelse för hur enskilda detaljer påverkar slutresultatet.

Konstnärligt inspirerad inredning

I uttryck och känsla eftersträvar vi att vara i takt med tiden men bibehålla en stark förankring och respekt för de historiska referenser som vi känner oss hemma i. Från det skandinaviska sekelskiftet och tolkningen av Arts & Craft och vidare fram mot 20-talsklassicismen. (Återkommer mer till detta i kommande inlägg). Ibland dyker historiska mönster och utvalda ting upp i vårt sortiment. Vi undviker dock att tyngas av tradition eller falla till föga för renodlad nostalgi. Vi väljer design med mönster och färgsättning som matchar våra historiska referenser, inspirerats av dem eller skapats utifrån liknande värden. Hos oss hittar du en harmonisk och medveten färgsättning matchad med en ljus lätthet.

Design med en djupare mening

Saker som utöver sin goda design och det som direkt känns eller syns kan tillskrivas ett större värde. Det kan handla om ett noga genomfört återbruk eller där produkten möjliggör lokalt entreprenörskap.

Design med respekt för sin användare

Vi väljer design som inte reducerar sin användare till konsument eller uppvisare. Design där prissättningen motiveras av materialens kvalitet och användarvänlig formgivning. Design som återspeglar sin ägares och användares personlighet.

Ungefär så ser det ut när vi gör våra val. Har du tips och idéer kring design och saker som skulle passa in i vårt sortiment är du varmt välkommen att kontakta mig på: ah@hagelmark.se, Instagram eller Facebook.

Visa fler poster

Följ oss på Instagram