Det goda hemmet

Stort tack för alla bidrag! Vi har en vinnare...

Ni har delat med er av tips på hur man tvättar, vilka kvaliteter och mönster ni önskar och hur man viker och förvarar sänglinne på bästa sätt. Men framför allt har många av er på ett personligt sätt beskrivit känslor, t ex om hur skönt det känns att krypa ned i nyvädrade lakan och glädjen av att kunna torka sängkläder utomhus. Vi har fått ta del av små berättelser om hur tidigare generationer skötte och manglade sina sängkläder och krusade banden på örngotten.

Återigen, stort tack! Alla svar är värdefulla för oss och stärker oss i arbetet med att vidareutveckla vårt vackra kvalitetssortiment av sängkläder.

Bland alla svar har vi vaskat fram en vinnare: Marie Engström Westling som vinner ett örngott och ett påslakan från Shyness i mönstret Butterfly Red. Varmt grattis Marie!

Så här löd Maries svar på frågorna

1. Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?:

”Eftersom jag valt att inte ha så många lakans-set så är der viktigt för mig att de är av bra kvalitét och tål många tvättar. Jag väljer helst lakansväv som har hög trådtäthet för att de är svala, vackra och känns sköna mot huden. Naturligtvis väljer jag ekologiskt i första hand. Men jag vill också att de ska vara vackra så klart. En självklarhet är bomull eller linne – naturmaterial ska det vara.”

2. Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

”Vita linneunderlakan tvättar jag på 90°, påslakan och örngott på 40 eller 60 beroende på tvättinstruktion. Jag använder ekologiskt tvättmedel och aldrig sköljmedel. När vädret tillåter får de torka utomhus annars hängtorkar de inomhus. På vintern torkar de nära den varma skorstensstocken på övervåning. Mellan tvättarna hänger jag då och då ut täcke och lakan för vädring på altan som jag lyxigt nog har alldeles utanför sovrummet. Finns ju inget gosigare än att krypa ned i lakan som hängt ute en hel dag – sommar som vinter.”

Oktobererbjudande

Är du sugen på ett eget bäddset från Shyness? Passa på att beställa ditt set nu! Till och med den 31/10 erbjuder vi 100 kr i rabatt när du köper örngott+påslakan från Shyness. Här finns mer information. Eller varför inte passa på att göra ett tidigt julklappsinköp?

Ett vackert bäddset är en perfekt användbar julklapp fylld med stor omtanke.

Sov gott!

Tävla om ett exklusivt bäddset från Shyness Interior!

Stäng

Vi är mycket stolta över vårt sortiment av väldesignade sängkläder. Underbart vackra örngott, påslakan och lakan tillverkade av riktigt god kvalitet för att ge dig skön sömn. I arbetet med att utveckla sortimentet vill vi så klart veta mer om hur du tänker kring sängkläder:

1.     Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?

2.     Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

Skicka in ditt svar per mejl till info@hagelmark.se, märk mejlet med ”tävling” i ämnesfältet. Du kan också leta upp tävlingen på facebook.com/hagelmark eller instagram: @ahagelmark och lämna ditt svar där.

Bland er som svarat på båda frågorna utses en vinnare som får ett vackert bäddset (ett örngott + ett påslakan) från Shyness senaste mönsterkollektion Butterfly i rött utförande (se bild) värde 1 390 kr.

Tävlingen pågår till och med söndagen den 21 oktober och vinnaren presenteras den 25 oktober.

Vinnaren utses av Hagelmark och beslutet går inte att överklaga.

Priset kan inte bytas ut mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Lycka till!

Först lite tilltvålad, sedan lätt omtumlad och därefter mest arg…

kände jag mig när jag på omvägar fick höra en kommentar om min verksamhet här om dagen. Egentligen borde jag inte bry mig ett dugg och att skriva om det i bloggen kan nog av många klassas som en lätt överdriven reaktion med navelskådande fokus. Men för att travestera en av de etablerade stora bloggare som jag läser regelbundet ”Det är MIN blogg”, så därför tänkte jag ta ett litet kliv utanför min komfortzon och bli lite mer personlig

Funderade lite på att rubriksätta detta inlägg med klassiska strofen ”blod, svett och tårar”.  För det är understundom faktiskt det som det handlar om. Att driva detta företag menar jag…

Kommentaren som triggade igång min ilska kom från en helt okänd person och nådde via en halvsnirklig väg mina öron. Den lydde något i stil med ”hon gör det där som hobby för hon har en man som är xxx”. Underförstått att min sambo har ett så välavlönat yrke att jag kan leva gott på honom och ha en liten hobbybutik.

Vet knappt var jag ska börja… Det finns såååå mycket i den kommentaren som triggar i gång ilska i mig och det skulle bli väldigt uttröttande att ge sig in på alla de detaljerna. Ok, det kanske fanns en tid när det funkade på det viset, att fruar bedrev små butiker på hobby-basis alltså. Vet att min mamma kunde fälla kommentaren ”terapi-butik” om småstadens pittoreska bodar med märkeskläder eller inredningsdetaljer. Men ingen med vett och sans i behåll ger väl sig idag in i en hobby som består av ett så högt risktagande, så mycket slit, så mycket jobb. I en bransch som genomgår en fullständig strukturomvandling dessutom. Man ger sig in i det för att man vill skapa ett företag, för att man har en affärsidé och en ambition långt större än vad som förknippas med en hobby.

Vill man ha en hobby finns det mycket enklare vägar att gå än att försöka bygga ett företag, ett varumärke och skapa en arbetsplats för sig själv och flera. Jag tror inte att något moment, beslut eller nya faser i detta varit lättsamma eller haft de rekreationsmoment som en ”hobby” har… (Ska inte svära här, men är rätt så sugen). Jag kan berätta mycket om oändliga kvällar och nätter framför datorn i affärssystem, med bildredigering, produkttexter. Eller för den delen sjudagarsveckor med skruvdragare och målapenslar i hand, mängder av kartongbärande och snabb-luncher på stående fot.

Visst är det fantastiskt roligt att omge sig med vackra saker, att bygga ett företag kring något man tycker är genuint roligt. Men det gör inte stressmomenten mindre eller besluten enkla. Med leverantörer som kräver att inköpen är på minst 10 000 kr vardera och du ska välja mellan 100-tals leverantörer och tusentals produkter utan att ha en aning om vad som kommer att sälja. Det enda du vet är att hyresavin, abonnemangskostnaderna för system, licenser, program garanterat kommer och då har du inte ens börjat fundera över annonskostnaderna… Så näeeeejjjjj det är inte mycket som kan liknas vid en hobby-känsla.

Om det är något som kan påstås stämma i kommentaren så är det kanske att min sambo är med på det hela. Precis som att jag är med på att hans yrkesliv innebär mängder av jobb som ofta inkräktar på fritiden och tiden med familjen. För vi är ett team, ett team präglat av ömsesidig lyhördhet för varandras situation. Där vi med en stor portion pragmatism ger varandra vardagligt stöd genom tid, praktiska insatser och allmän förståelse. Vi hade helt enkelt inte kunnat driva våra respektive företag och samtidigt vara en fungerande familj om vi inte haft varandras fulla stöd.

Vart vill jag då komma med detta inlägg? Egentligen handlar det nog mest om att behövde skriva av mig och bli av med det lilla kliande och skavande lopp-bettet som kommentaren blivit till i min företagar-, mamma- och sambo-själ.

Vet i skrivandets stund inte om det personliga temat kommer att vara särskilt återkommande just i denna blogg som i första hand är en kanal för min affärsidé och ambition kring inredning och sådant som passar i temat kring Det goda hemmet. Det är i ärlighetens namn lite skrämmande att skriva personligt och att vara publik med sina känslor, tankar och åsikter. Inte minst när man fördjupar sig i kommentarsfält och flöden i sociala medier som etablerade bloggare och mer publika personligheter får stå ut med. Det är ofta ganska sorglig läsning. Men det är ett annat tema. Trycker enter på detta inlägg med viss tillfredsställelse, vart bloggen tar vägen framöver får vi se.

På temat blod, svett och tårar måste jag naturligtvis avsluta med lite reklam för några trevliga produkter som du kan köpa av mitt företag. En skön handkräm mot nariga på gränsen till blodiga händer (som man får av man av att packa och bära paket i februari-klimatet). Till badet efter en svettig arbetsdag – sköna badlakan och härligt badsalt. Tar man hand om sig lite grann efter en stressig dag så blir det förhoppningsvis alltför många tårar!

Att välja, eller inte välja - det är frågan

Sommarens lugn, ro och tid för eftertanke innebar att jag äntligen lyckades sätta de ledstjärnor som vägleder oss när vi gör våra inköp på pränt. Följande punkter sammanfattar något av hur vi tänker och planerar när vi utvecklar vårt sortiment:

Hantverksmässighet

Ett gott hantverk är fantastiskt och något vi gärna tar in i sortimentet. Det är dock sällan det är affärsmässigt rimligt eller möjligt att förmedla produkter som helt och hållet är tillverkade för hand. Men ”hantverk” som begrepp och företeelse rymmer värden och förhållningssätt som är viktiga för oss – omsorg om material och förståelse för hur enskilda detaljer påverkar slutresultatet.

Konstnärligt inspirerad inredning

I uttryck och känsla eftersträvar vi att vara i takt med tiden men bibehålla en stark förankring och respekt för de historiska referenser som vi känner oss hemma i. Från det skandinaviska sekelskiftet och tolkningen av Arts & Craft och vidare fram mot 20-talsklassicismen. (Återkommer mer till detta i kommande inlägg). Ibland dyker historiska mönster och utvalda ting upp i vårt sortiment. Vi undviker dock att tyngas av tradition eller falla till föga för renodlad nostalgi. Vi väljer design med mönster och färgsättning som matchar våra historiska referenser, inspirerats av dem eller skapats utifrån liknande värden. Hos oss hittar du en harmonisk och medveten färgsättning matchad med en ljus lätthet.

Design med en djupare mening

Saker som utöver sin goda design och det som direkt känns eller syns kan tillskrivas ett större värde. Det kan handla om ett noga genomfört återbruk eller där produkten möjliggör lokalt entreprenörskap.

Design med respekt för sin användare

Vi väljer design som inte reducerar sin användare till konsument eller uppvisare. Design där prissättningen motiveras av materialens kvalitet och användarvänlig formgivning. Design som återspeglar sin ägares och användares personlighet.

Ungefär så ser det ut när vi gör våra val. Har du tips och idéer kring design och saker som skulle passa in i vårt sortiment är du varmt välkommen att kontakta mig på: ah@hagelmark.se, Instagram eller Facebook.

Nu flyttar vi!

För ca ett halvår sedan öppnade vi webbutiken www.hagelmark.se, en digital plats för fina saker, möbler, husgeråd mm som kan tänkas passa in i det goda hemmet. Nu tar vi äntligen nästa steg och flyttar in i lokalen på Södra Torggatan 4 i Älmhult.

Tanken är att detta ska vara den plats där vi utvecklar konceptet. I mötet med kunder, leverantörer och andra får och ger vi inspiration och idéer som vi kan bygga vidare på. Det är i mångt och mycket en butik – alla är varmt välkomna att handla! Men lokalen har lite begränsningar och att sköta webbutik, inköp och allt annat runtomkring kräver en del kontorstid och resor som innebär att jag ännu inte kan ha riktigt så omfattande öppettider som större butiker.

Allt är inte på plats fullt ut. Sortimentet fylls på allteftersom, skyltning och vissa renoveringsdetaljer ska fixas till och tekniken trimmas. Men jag känner ändå att det skulle vara roligt att slå upp dörrarna under de här sista dagarna innan Sverige, Älmhult och jag själv går in i välförtjänt semesterlugn.

Torsdag och fredag under lunchtid och eftermiddag och lördag förmiddag v. 26 är du varmt välkommen in för att få inspiration, handla fina saker, ge feedback och tips på produkter och varumärken som du tänker skulle passa in i sortimentet, eller bara testa en kopp espresso från vårt senaste tillskott i utbudet: Sjöstrand Coffee*.

Det kommer även bli några öppettider under vecka 27. Sedan kör vi på med full kraft, fler öppettider och kul aktiviteter från och med mitten av augusti. Håll utkik efter uppdateringar på Facebook och Instagram och glöm inte att det alltid är öppet på www.hagelmark.se

*Sjöstrand Coffee har designat och utvecklat en espressomaskin för kapslar i klassisk svensk design, helt i rostfritt stål. Till denna finns ett kapselkoncept med komposterbara kaffekapslar fyllda med 100% ekologiskt kaffe. (Sjöstrands kaffemaskin och kapslar är även kompatibla med andra ledande kapselkoncept.)

Under juni-augusti bjuder vi på två 25-pack kaffekapslar (ordinarie pris 89 kr per paket) när du köper en espressomaskin från Sjöstrand.

Visa fler poster

Följ oss på Instagram