Det goda hemmet

Den stora jorden och det lilla livet

Årets sista veckor är på ingång med allt vad det innebär av pynt, julklappsinköp och planering för helgerna med nära och kära - en härlig och mysig tid! För några år sedan importerade vi en ny ”start” på denna del av året i form av Black Friday. En händelse som i ärlighetens namn står lite i kontrast till de långsiktiga, kärnfulla och varaktiga köp som jag tror att de flesta av oss egentligen vill göra.

Det är inte helt enkelt att navigera i nutiden när man vill skapa sitt goda hem. För egen del räcker det att jag försöker planera och filosofera kring min egen lilla vardag med två tonåringar i huset för att jag ska känna mig vilse. Med all rätt önskar de att jorden ska finnas i fungerande form när de blir äldre och de uttrycker då och då oro för såväl artutrotning som klimat. Oro som jag med den oändliga kärlek jag känner för dem självklart delar.

Jag har på samma gång en stark tro på att vi måste få värna våra vackra, mysiga, goda hem. Och hur mycket jag än tänker ”att det ska väl inte vara så svårt” så upplever jag allt oftare faktiskt en vardaglig utmaning i att vårda och utveckla våra hem på ett sätt som inte står i kontrast med ett hållbart beteende.

Jag är övertygad om att mina tonåringar mår bra av den ombonade hemkänslan som vi försöker skapa här hemma. Och ibland innebär det inköp. T ex konstaterade jag härom dagen att några av våra frottéhanddukar sett sina bästa dagar. De fungerar hur bra som helst att putsa julljusstakar med men gör inte längre ett riktigt bra jobb med att torka händerna torra… Stenskivan i köket har skördat sina offer och vi är, efter några lite för stressiga diskmaskinstömningar, något kort om skålar och assietter. Ja, livet pågår helt enkelt…

Som företagare och innehavare av en liten webbshop så har jag efter att ha vänt och vridit på frågan bestämt mig för att en rimlig balans kanske finns i att betrakta Black Friday som en möjlighet göra plats för nya produkter som passar in i det hållbara, långsiktiga sortimentet jag vill utveckla och förmedla. Så – en kort och praktisk rea blir det och så klamrar jag mig fast vid tanken att du kanske uppskattar tillfället att kunna göra bra inköp till lite lägre priser, med sans och balans. Kanske ger det en möjlighet att köpa en extra speciell julklapp till någon av dina nära och kära.

Stort tack för alla bidrag! Vi har en vinnare...

Ni har delat med er av tips på hur man tvättar, vilka kvaliteter och mönster ni önskar och hur man viker och förvarar sänglinne på bästa sätt. Men framför allt har många av er på ett personligt sätt beskrivit känslor, t ex om hur skönt det känns att krypa ned i nyvädrade lakan och glädjen av att kunna torka sängkläder utomhus. Vi har fått ta del av små berättelser om hur tidigare generationer skötte och manglade sina sängkläder och krusade banden på örngotten.

Återigen, stort tack! Alla svar är värdefulla för oss och stärker oss i arbetet med att vidareutveckla vårt vackra kvalitetssortiment av sängkläder.

Bland alla svar har vi vaskat fram en vinnare: Marie Engström Westling som vinner ett örngott och ett påslakan från Shyness i mönstret Butterfly Red. Varmt grattis Marie!

Så här löd Maries svar på frågorna

1. Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?:

”Eftersom jag valt att inte ha så många lakans-set så är der viktigt för mig att de är av bra kvalitét och tål många tvättar. Jag väljer helst lakansväv som har hög trådtäthet för att de är svala, vackra och känns sköna mot huden. Naturligtvis väljer jag ekologiskt i första hand. Men jag vill också att de ska vara vackra så klart. En självklarhet är bomull eller linne – naturmaterial ska det vara.”

2. Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

”Vita linneunderlakan tvättar jag på 90°, påslakan och örngott på 40 eller 60 beroende på tvättinstruktion. Jag använder ekologiskt tvättmedel och aldrig sköljmedel. När vädret tillåter får de torka utomhus annars hängtorkar de inomhus. På vintern torkar de nära den varma skorstensstocken på övervåning. Mellan tvättarna hänger jag då och då ut täcke och lakan för vädring på altan som jag lyxigt nog har alldeles utanför sovrummet. Finns ju inget gosigare än att krypa ned i lakan som hängt ute en hel dag – sommar som vinter.”

Oktobererbjudande

Är du sugen på ett eget bäddset från Shyness? Passa på att beställa ditt set nu! Till och med den 31/10 erbjuder vi 100 kr i rabatt när du köper örngott+påslakan från Shyness. Här finns mer information. Eller varför inte passa på att göra ett tidigt julklappsinköp?

Ett vackert bäddset är en perfekt användbar julklapp fylld med stor omtanke.

Sov gott!

Tävla om ett exklusivt bäddset från Shyness Interior!

Stäng

Vi är mycket stolta över vårt sortiment av väldesignade sängkläder. Underbart vackra örngott, påslakan och lakan tillverkade av riktigt god kvalitet för att ge dig skön sömn. I arbetet med att utveckla sortimentet vill vi så klart veta mer om hur du tänker kring sängkläder:

1.     Vad är viktigast för dig när du står inför ett köp av sängkläder?

2.     Berätta hur du tvättar och sköter dina sängkläder.

Skicka in ditt svar per mejl till info@hagelmark.se, märk mejlet med ”tävling” i ämnesfältet. Du kan också leta upp tävlingen på facebook.com/hagelmark eller instagram: @ahagelmark och lämna ditt svar där.

Bland er som svarat på båda frågorna utses en vinnare som får ett vackert bäddset (ett örngott + ett påslakan) från Shyness senaste mönsterkollektion Butterfly i rött utförande (se bild) värde 1 390 kr.

Tävlingen pågår till och med söndagen den 21 oktober och vinnaren presenteras den 25 oktober.

Vinnaren utses av Hagelmark och beslutet går inte att överklaga.

Priset kan inte bytas ut mot kontanter. Eventuell vinstskatt betalas av vinnaren.

Lycka till!

Närmast kroppen – en tredjedel av dygnet!

Att hävda att gamla sängkläder är de allra skönaste verkar kanske lite underligt när man driver en webbutik och säljer nya sängkläder. Men nu menar jag inte gamla sängkläder i största allmänhet utan de där ärvda från mormor och farmor med en alldeles unik känsla. Örngott med mormors handbroderade initialer eller kanske till och med en handknypplad spets. Där bomullens kvalitet och de förväntat många årens användning motiverade tidigare generationer att lägga ned flera timmars noggrant handarbete på dem. Så vackert och så långt bort från stressframkallande och miljöförstörande slit och släng man kan komma…

För att hitta fram till just den släta, sköna och svala känslan av god kvalitet som stämmer med min idé om det goda hemmet så har jag under de senaste åren känt, klämt och utvärderat sängkläder av varierande kvaliteter från olika textilleverantörer. Ett projekt som lett fram till valet av tre svenska företag. De tre har lite olika stilriktningar men står alla för en hög kvalitetsmedvetenhet, stort textilkunnande och en stark vision som leder till ett resultat som verkligen lever upp till den fina känsla som jag sökt.

Men enbart en god känsla räcker inte. Den höga kvaliteten måste också komma med en uttrycksfull, unik och vacker design, inspirerande färger, mönster och väl utförda detaljer för att passa in i det jag vill förmedla. När det gäller dessa värden så står dessa tre verkligen i en klass för sig:

Reva Home arbetar med en långfibrig, bomullspercale skapad av ekologiskt odlad bomull som handtrycks i underbara mönster och färger av skickliga hantverkare. Hela produktionen är noga övervakad av företagets grundare Reva Hallbäck och resultatet är ett otroligt mjukt och vackert sänglinne med oändliga kombinationsmöjligheter. Klicka här för att läsa mitt tidigare inlägg om Reva Home.

Se alla sängkläder från Reva här.

Shyness Interior står stadigt förankrad i en svensk vacker stiltradition. Grundaren Anna är textilingenjör och har med hög kompetens och ambition arbetat fram den hållbart fräscha, släta krispighet som kunderna kommit att hylla Shyness sänglinne för. En långfibrig, Oeko-tex-certifierad, tätslagen, kammad bomullspercale utgör basen för allt Shyness sänglinne.

Mönster och färgskala är för dig som vill ha en traditionellt vacker bäddning. Örngott och påslakan är enkla att kombinera vackert och små detaljer som mönstrade bomullsband och spetsar skapar en gedigen helhet som verkligen förhöjer rummets intryck. Här ser

du fräscha vita kollektionen Pure där detaljer som vackra spetsar och knytband ger en sällsynt vacker karaktär.

I höst planerar vi att genomföra en tävling där du har chansen att vinna ett bäddset från Shyness, så håll gärna utkik efter det, mer info kommer!

Klicka här för att se mer från Shyness Interior.

Linne är sedan några år ett populärt material i våra sängar. Efter noggrant utvärderande har vi valt att arbeta med skånska varumärket Lovely Linen. Till deras Misty-kollektion har en extra mjuk och lätt linne-kvalitet, som är mycket behaglig att sova i, tagits fram. Här har det historiska materialet har uppdaterats till en lättskött modern kvalitet med snygga detaljer som små tryckknappar. Om du inte har tillgång till torktumlare ska du kanske fundera två gånger innan du väljer den då tumlingen hjälper textilen att återfå sin mjuka känsla efter tvätt. Har du dock möjlighet att tumla så blir det ett alldeles ljuvligt, naturligt resultat utan extra arbete. Bara tvätta, tumla, bädda!

Klicka här för att se mer från Lovely Linen. 

Investera i bra sängkläder. Satsa på två riktigt bra set och varva dem i stället för att fylla skåpet med slit-och-släng-lakan. På köpet får du skön sömn och ett riktigt vackert sovrum.

Sov Gott!

Hej kära blogg!

Hej kära blogg, det var ett tag sedan. Ont om tid, semesterresa med familjen och ombyggnation av butik är väl i och för sig godkända ursäkter (och verkligen en realitet när man är i färd med att bygga upp ett nytt företag) men den egentliga orsaken till dröjsmålet är nog en annan.

Tanken om en blogg på temat ”Det goda hemmet” är en riktigt bra idé i ljuset av önskan att skapa ett koncept och varumärke kring just det.

Det goda hemmet.

Finns ju massor att skriva om på det temat, några fina bilder till det och en koppling till de delar av verksamheten som ger intäkter… Inga problem – bara skriv…

”Bara skriv!” Att det skulle visa sig så svårt att ”bara skriva”… man har ju läst rätt så mycket högt och lågt från olika bloggar. Vissa är ultraprofessionella och varje inlägg är tänkvärt och välformulerat, men rätt många verkar kunna bara skriva på i sina bloggar utan att fundera särskilt mycket över eventuellt litterära kvaliteter, fyndigheter eller tänkvärdheter. Jag menar absolut inte att dessa alster saknar underhållningsvärde och det är faktiskt rätt så befriande att ibland läsa något som präglas av en vardaglig lätthet, något skrivfel här, syftningsfel där och en och annan märklig ståndpunkt får passera.

Men vardaglig lätthet är allt annat än vad jag upplever i detta skrivande, snarare skrivkramp – ja rent av skrivförlamning som bara måste få ett slut om jag inte ska behöva lägga denna blogg på hyllan. Efter ett antal veckor utan att ha kommit vidare med olika uppslag ska jag här och nu testa att på djupet verkligen bena upp vad den (skrivkrampen alltså) beror på och på så sätt kanske komma vidare. Det är i varje fall värt ett försök…

Jag har hela mitt vuxna liv tyckt väldigt mycket om inredningstidningar. I all sin banalitet är det en ljuvligt behaglig stund att bläddra upp en ny, fräsch inredningstidning och drömma sig bort bland välkomponerade, snyggt stylade rum. Men jag har aldrig kunnat läsa texterna med behållning. Det är helt enkelt ganska ointressant läsning. Ytliga skildringar av flyttar och renoveringar ”vi köpte vårt drömhus”, ”de lämnade… för …”, ”10 tips för badrummet”, ”vårens inredningstrender” eller vad det kan vara. De förstnämnda hem- (familje- eller person-) porträtten kan nog rymma intressanta berättelser men de får sällan eller aldrig breda ut sig tillräckligt eller gå djupt nog för att bli just intressant läsning. Listorna och tipsen tenderar att bli just ytliga trendspaningar som jag har svårt att uppleva relevanta på riktigt när det gäller uppbyggnaden av ett gott hem (om jag får lov att veva lite hårt och urskillningslöst…).

Så, för bloggens vidkommande är mina tanka kring detta fåfänga så att det förslår – jag vill helt enkelt inte skapa ointressanta eller ytliga texter. Å andra sidan så kanske jag ska betrakta det som en rimlig utgångspunkt, den att jag faktiskt skapar texter som jag själv vill läsa, fåfängt eller ej.

Att skriva allmänt hållna inredningstips blir alltså lite problematiskt då jag helt enkelt fastnar i att tycka att det blir lite banalt.

Den andra vägen, att på djupet filosofera på temat ”Det goda hemmet” känns då kanske mer framkomlig då jag önskar mer fördjupning och kvaliteter som kan formuleras tankeväckande eller tänkvärt i största allmänhet. Här finns verkligen något som ligger mig varmt om hjärtat. Men också rädslor för att uppfattas som politisk, för att hamna i diskussioner som jag inte riktigt avsett eller för att det bara ska bli pretentiöst i största allmänhet. Risken för att det aldrig blir något skrivande av är också mycket större eftersom jag kanske gör det hela alldeles för komplicerat för mig.

Men ”jösses” tänker du kanske nu, ”människan driver ju en webbutik med inredning – skriv några väl valda tips och släpp pretentionerna”. Men om jag verkligen ska försöka följa mitt hjärta och min motor kring det jag håller på med så handlar det självklart om vackra saker och fina bilder. Men mitt intresse, mina drivkrafter och sökande i detta arbete handlar om något mer än att bara söka efter och skapa ögongodis.

Vet inte om detta inlägg hjälper mig att lösa upp skrivkrampen, men nu är tankarna på pränt och så får vi se vad det för med sig. Den varma soliga sommaren har givit energi och nya idéer. En lång härlig hemma-höst ligger framför oss och jag ska verkligen försöka skapa tid i kalendern för skrivande.

Visa fler poster

Följ oss på Instagram