Hej kära blogg! Postat den 29 augusti av anna

Hej kära blogg, det var ett tag sedan. Ont om tid, semesterresa med familjen och ombyggnation av butik är väl i och för sig godkända ursäkter (och verkligen en realitet när man är i färd med att bygga upp ett nytt företag) men den egentliga orsaken till dröjsmålet är nog en annan.

Tanken om en blogg på temat ”Det goda hemmet” är en riktigt bra idé i ljuset av önskan att skapa ett koncept och varumärke kring just det.

Det goda hemmet.

Finns ju massor att skriva om på det temat, några fina bilder till det och en koppling till de delar av verksamheten som ger intäkter… Inga problem – bara skriv…

”Bara skriv!” Att det skulle visa sig så svårt att ”bara skriva”… man har ju läst rätt så mycket högt och lågt från olika bloggar. Vissa är ultraprofessionella och varje inlägg är tänkvärt och välformulerat, men rätt många verkar kunna bara skriva på i sina bloggar utan att fundera särskilt mycket över eventuellt litterära kvaliteter, fyndigheter eller tänkvärdheter. Jag menar absolut inte att dessa alster saknar underhållningsvärde och det är faktiskt rätt så befriande att ibland läsa något som präglas av en vardaglig lätthet, något skrivfel här, syftningsfel där och en och annan märklig ståndpunkt får passera.

Men vardaglig lätthet är allt annat än vad jag upplever i detta skrivande, snarare skrivkramp – ja rent av skrivförlamning som bara måste få ett slut om jag inte ska behöva lägga denna blogg på hyllan. Efter ett antal veckor utan att ha kommit vidare med olika uppslag ska jag här och nu testa att på djupet verkligen bena upp vad den (skrivkrampen alltså) beror på och på så sätt kanske komma vidare. Det är i varje fall värt ett försök…

Jag har hela mitt vuxna liv tyckt väldigt mycket om inredningstidningar. I all sin banalitet är det en ljuvligt behaglig stund att bläddra upp en ny, fräsch inredningstidning och drömma sig bort bland välkomponerade, snyggt stylade rum. Men jag har aldrig kunnat läsa texterna med behållning. Det är helt enkelt ganska ointressant läsning. Ytliga skildringar av flyttar och renoveringar ”vi köpte vårt drömhus”, ”de lämnade… för …”, ”10 tips för badrummet”, ”vårens inredningstrender” eller vad det kan vara. De förstnämnda hem- (familje- eller person-) porträtten kan nog rymma intressanta berättelser men de får sällan eller aldrig breda ut sig tillräckligt eller gå djupt nog för att bli just intressant läsning. Listorna och tipsen tenderar att bli just ytliga trendspaningar som jag har svårt att uppleva relevanta på riktigt när det gäller uppbyggnaden av ett gott hem (om jag får lov att veva lite hårt och urskillningslöst…).

Så, för bloggens vidkommande är mina tanka kring detta fåfänga så att det förslår – jag vill helt enkelt inte skapa ointressanta eller ytliga texter. Å andra sidan så kanske jag ska betrakta det som en rimlig utgångspunkt, den att jag faktiskt skapar texter som jag själv vill läsa, fåfängt eller ej.

Att skriva allmänt hållna inredningstips blir alltså lite problematiskt då jag helt enkelt fastnar i att tycka att det blir lite banalt.

Den andra vägen, att på djupet filosofera på temat ”Det goda hemmet” känns då kanske mer framkomlig då jag önskar mer fördjupning och kvaliteter som kan formuleras tankeväckande eller tänkvärt i största allmänhet. Här finns verkligen något som ligger mig varmt om hjärtat. Men också rädslor för att uppfattas som politisk, för att hamna i diskussioner som jag inte riktigt avsett eller för att det bara ska bli pretentiöst i största allmänhet. Risken för att det aldrig blir något skrivande av är också mycket större eftersom jag kanske gör det hela alldeles för komplicerat för mig.

Men ”jösses” tänker du kanske nu, ”människan driver ju en webbutik med inredning – skriv några väl valda tips och släpp pretentionerna”. Men om jag verkligen ska försöka följa mitt hjärta och min motor kring det jag håller på med så handlar det självklart om vackra saker och fina bilder. Men mitt intresse, mina drivkrafter och sökande i detta arbete handlar om något mer än att bara söka efter och skapa ögongodis.

Vet inte om detta inlägg hjälper mig att lösa upp skrivkrampen, men nu är tankarna på pränt och så får vi se vad det för med sig. Den varma soliga sommaren har givit energi och nya idéer. En lång härlig hemma-höst ligger framför oss och jag ska verkligen försöka skapa tid i kalendern för skrivande.

Följ oss på Instagram