Bomull, trotjänare eller miljöbov? Postat den 10 januari av anna

Stäng

Bomullen är en riktigt tålig trotjänare i våra hem och sägs ha funnits i Sverige sedan vikingatiden. På senare tid har bomullen dock alltmer uppmärksammats för att sluka stora mängder vatten och kemikalier och många bomullsodlingar har blivit kritiserade för dåliga arbetsförhållanden.

Som konsument kan du fråga efter ursprung och leta efter Oeko-Tex/Öko-Tex certifierade produkter. Oeko-Tex certifieringen ska säkerställa att produkterna inte innehåller skadliga ämnen. Försök gärna att välja produkter av god kvalitet från varumärken som är noga med produkternas ursprung.

iris_shyness_kardelen_hagelmark_bomull

Kökstextil i bomull med klassiska mönster av god kvalitet från Shyness, förkläde av tvättat linne från Kardelens Lovely Linen.

Frotté mm

I våra frottéhanddukar och kökstextiler används oftast en stadig kvalitetsbomull, vävd för att tåla lite tuffa tag och kunna tvättas hårt.

Frotté och Kökshanddukar kan ofta tvättas i 60 grader (lägre temperatur går också bra). Vi rekommenderar att du undviker sköljmedel då det försämrar textilens uppsugningsförmåga.

När det gäller löpare, bordstabletter, grillvantar och grytlappar är det säkrast att kontrollera tvättråden. Dekor, stoppning m.m. kan ibland bestå av annat material än bomull och produkten kanske därför inte tål att tvättas i så hög temperatur.

Percal

Att välja sänglinne av hög kvalitet och design som man tycker om med är oftast också långsiktigt hållbart. Det man trivs med vårdar man gärna väl för att kunna behålla länge. I Shyness sänglinne hittar du bomull i en av sina lyxigaste tappningar – percal eller perkal (båda benämningarna används). Här handlar det om lyx i dess bästa bemärkelse. Bomullen kammas och vävs för att få den speciella finish som gör lakanet mycket hållbart, noppfritt och kanske viktigast av allt, skön att använda. Percalen är slät och ger en sval och mycket behaglig känsla mot kroppen. Tvätta lakanen i 60 grader och stryk eller mangla om du vill ha dem släta.

Vi erbjuder tidlösa, användbara, vackra färger och mönster. Välj med omsorg det som just du tycker om så att du kan njuta av dem i många år.

Följ oss på Instagram