Den stora jorden och det lilla livet Postat den 23 november av anna

Årets sista veckor är på ingång med allt vad det innebär av pynt, julklappsinköp och planering för helgerna med nära och kära - en härlig och mysig tid! För några år sedan importerade vi en ny ”start” på denna del av året i form av Black Friday. En händelse som i ärlighetens namn står lite i kontrast till de långsiktiga, kärnfulla och varaktiga köp som jag tror att de flesta av oss egentligen vill göra.

Det är inte helt enkelt att navigera i nutiden när man vill skapa sitt goda hem. För egen del räcker det att jag försöker planera och filosofera kring min egen lilla vardag med två tonåringar i huset för att jag ska känna mig vilse. Med all rätt önskar de att jorden ska finnas i fungerande form när de blir äldre och de uttrycker då och då oro för såväl artutrotning som klimat. Oro som jag med den oändliga kärlek jag känner för dem självklart delar.

Jag har på samma gång en stark tro på att vi måste få värna våra vackra, mysiga, goda hem. Och hur mycket jag än tänker ”att det ska väl inte vara så svårt” så upplever jag allt oftare faktiskt en vardaglig utmaning i att vårda och utveckla våra hem på ett sätt som inte står i kontrast med ett hållbart beteende.

Jag är övertygad om att mina tonåringar mår bra av den ombonade hemkänslan som vi försöker skapa här hemma. Och ibland innebär det inköp. T ex konstaterade jag härom dagen att några av våra frottéhanddukar sett sina bästa dagar. De fungerar hur bra som helst att putsa julljusstakar med men gör inte längre ett riktigt bra jobb med att torka händerna torra… Stenskivan i köket har skördat sina offer och vi är, efter några lite för stressiga diskmaskinstömningar, något kort om skålar och assietter. Ja, livet pågår helt enkelt…

Som företagare och innehavare av en liten webbshop så har jag efter att ha vänt och vridit på frågan bestämt mig för att en rimlig balans kanske finns i att betrakta Black Friday som en möjlighet göra plats för nya produkter som passar in i det hållbara, långsiktiga sortimentet jag vill utveckla och förmedla. Så – en kort och praktisk rea blir det och så klamrar jag mig fast vid tanken att du kanske uppskattar tillfället att kunna göra bra inköp till lite lägre priser, med sans och balans. Kanske ger det en möjlighet att köpa en extra speciell julklapp till någon av dina nära och kära.

Följ oss på Instagram