Sociala medier Postat den 07 april av anna

Efter två veckors mer eller mindre frivillig sociala-medier-fasta är jag mer än lovligt kluven till vad sociala medier medför i våra liv. Eller så här; Facebook, Instagram, Twitter osv är ju i sig bara verktyg men maken till verktyg med makt får man ju leta efter. För tre veckor sedan gick jag in i en ruggigt intensiv arbetsperiod och insåg efter några dagar att jag var tvungen att vara rätt så strikt med hur jag använde min tid för att få det hela att funka på ett rimligt sätt.

Den arbetsintensiva tiden bestod helt enkelt av att lägga ned min fysiska butik och stänga mitt showroom i Älmhult. En väldigt praktiskt orienterad period tog vid. Plocka, packa, göra plats, hålla ordning i oredan som alltid uppstår vid en flytt. Förhålla sig till en tydlig deadline utan att fullt ut veta hur lång tid saker och ting ska ta. Hålla fokus och jobba på.

Först stressade jag över att jag inte tog mig tid att lägga ut något på Instagram och Facebook. Hade också en tanke om att dokumentera flyttprocessen här på bloggen. Men den tanken fick jag snart slå ur hågen… Kände viss frustration över att följarskaran minskade. Men så successivt gled det hela över i en behaglig känsla. Att inte vara engagerad på sociala medier innebar, för mig, helt enkelt ett stressmoment mindre.

Trots detta har jag ändå bestämt mig för att finnas med och engagera mig där och här. Helt enkelt för att det ger mig en bra affärsmässig nytta. På ett personligt och enkelt sätt når jag ut. Hittills har målet och utmaningen varit rätt så resultatorienterad: hitta fler och rätt följare och få dem att bli nyfikna och intresserade av alla fina saker jag har i min webbutik eller av mitt koncept.

Den nya utmaningen som dessa två veckor fått mig att fundera på handlar snarare om: Hur engagerar jag mig i sociala medier på ett sätt som känns lugnt och ok – på riktigt?

Det är ju sådär kul att gå en ständig brottningsmatch med algoritmerna. Det känns nästan lite sorgligt att de mest kompetenta inom sociala medier konstaterar att man bör reagera på det engagemang som ens inlägg på Instagram genererar (kommentarer osv) inom 15 minuter efter att man fått dem. Så, i stället för att sätta sig och svara på engagemanget i lugn och ro morgonen efter ett inlägg så bör man stressa iväg något direkt för att hålla ”verktyget” nöjt. Att man måste hålla en regelbunden och frekvent takt med sina inlägg och stories för att algoritmen ska ”funka” för en i stället för att lägga ut något när man verkligen har något att dela med sig av är också en konstig företeelse. Man kan diskutera på vilket sätt vi på riktigt socialiserar med varandra på dessa plattformar.

Hur som helst, nu är jag som sagt tillbaka. Inte helt säker på hur jag ska jobba vidare men känner inte heller att det är rätt att välja bort sammanhang som blivit en del av våra liv. Så jag vindlar på och har ni tips och råd kring hur man skapar ett harmoniskt förhållningssätt till sociala medier så är jag idel öra!

Under tiden går jag ut och firar att våren verkligen är här på riktigt med sådant som man bör göra en solig april-söndag. Gå en promenad i skogen, plantera lite vårblommor, ta en kaffe på trappan och vända näsan mot solen. Får se om det blir några stories av det till Instagram eller inte…

(Inläggets bild kommer från Bergs Potter).

Följ oss på Instagram