Smålandslådan - härproducerad förvaring Postat den 05 mars av anna

Stäng

(Innehåller reklam för hagelmark.se) För ett par veckor sedan fick jag prova på att bygga trälådor tillsammans med Richard Dudek som driver ett litet snickeri här i vår hemby i Diö, utanför Älmhult i södra Småland. Richard har tagit den traditionella äppellådan, förfinat och utvecklat den till ett helt förvaringskoncept med såväl enkla, stapelbara lådor som snygg flaskförvaring och förvaringspallar, alla under namnet Smålandslådan.

Lokaltillverkat från skog till låda

Lådorna tillverkas företrädesvis av gran. Richard förklarade att han föredrar gran framför fur bland annat för att tallen släpper ifrån sig mer aromer än granen och eftersom många tycker om att använda lådorna i köket är det då bättre att välja gran.

Richard väljer själv ut virket till lådorna hos små lokala skogsbruk i närområdet. Skogsbruk som delar hans värderingar kring varsam hantering av natur och råvara. Närheten till snickeriet innebär minimala leveranser och bidrar till att göra trälådorna relativt sett miljövänliga.

Smålandslådan tillverkas några i taget, moment för moment. Min dag i snickeriet började med att jag fick hjälpa till att hyvla till en omgång plankor till rätt tjocklek som vi sedan kapade och klöv till de olika ribbor som alla lådor består av.

Med van blick väljer Richard ut de ribbor som kan användas. Varje ribba behöver dock inte vara perfekt – lådan har en rustikt utseende och små grenknaggar och färgskillnader är en naturlig del av dess design.

På de ribbor som ska sitta överst på lådornas kortsidor fräser man ut ett handtag och därefter spikas lådorna ihop. Något som visade sig vara betydligt svårare än jag trodde. Låt oss säga som så att det är mer än en spik som sticker ut på insidan av min egenhändigt tillverkade låda… Men just det exemplaret den sparar jag här hemma för användning till oömt innehåll.

Bästa förvaringslådan

Lådorna görs för närvarande i två utföranden. Dels en helt obehandlad trären och en grå variant. De gråa lådorna får sin färg genom ett färgbad som består av svart te, ättika och stålull och styrkan på den grå färgen varierar något sinsemellan olika lådor. När de grå lådorna är helt nygjorda kan man känna en svag doft av ättika från dem, men den försvinner efter en tid.

I kollektionen av lådor som du kan hitta på hagelmark.se finns en rad olika storlekar. Från små lådor som är perfekta för t ex kryddförvaring eller annat smått och gott i köket till större lådor där du kan förvara exempelvis extra kuddar och plädar eller handdukar och toapapper i badrummet. De är också jättefina att ha krukväxter i. Här använde jag en låda när jag fick lite vårfeeling och skulle plantera penséer (alldeles för tidigt, sista veckan i februari). En av våra katter cirkulerade varv efter varv runt lådan och verkade bara vänta på att jag skulle tömma den och lägga i en pläd åt henne…

Har du en låda hemma? Det vore jättekul om du kunde lägga ut en bild på Instagramoch tagga smålandslådan och ahagelmark så att vi får se ännu fler idéer på hur den kan användas!

Är du intresserad av att köpa en låda så hittar du alla modeller på hagelmark.se

Ha en fortsatt fin dag!

Kram/Anna

Följ oss på Instagram