Julen kom tidigt i år... Postat den 08 december av anna

Som nybliven butiksinnehavare har en av de största utmaningarna varit att planera tiden. Trodde i ärlighetens namn att det inte skulle bli så svårt att få loss lugn tid framför datorn och skriva några rader i denna blogg då och då. Men se, tidsoptimisten i mig var i vanlig ordning fel på det…

Men så får det vara nu och i några veckor framåt. Inredningstipsen och utvikningarna kring produkter, butiksarbetet och annat får vila till efter jul helt enkelt.

För de vakna timmar som inte ägnas åt att hjälpa kunder, slå in paket, fylla på lager och uppdatera webbutiken tänker jag ägna åt familjen och hemmet och skapa lite mysig stämning. Plantera julblommor och fixa julgodis med barnen och se och lyssna på några av alla de luciatåg som dottern går i. Det kanske blir lite stressigt, man kanske blir lite trött, men det är ok.

Det är ok att vilja göra det fint, gott och stämningsfullt.

Det är en tid när vi överöser varandra med klyschor om att vara tacksamma och att det viktigaste är att umgås och ta det lugnt så till den milda grad att det nästan tar udden av pysselglädjen. Snart sett varenda Instagram-stylade bild åtföljs av en form av avbön om att det viktigaste är att vara tillsammans och vara tacksamma för att vi är friska och har varandra. Formuleringar som nästan pliktskyldigt måste ut, som om de liksom är med för att väga upp ett eventuellt motsatsförhållande mellan att skapa ett vackert och stämningsfullt hem å ena sidan och att värna om sina nära, kära och sin hälsa å andra sidan.

Vi människor söker efter balans och då är det väl den naturligaste sak i värden att som motvikt till vardagligt rutin-kaos, tristess eller vad det må vara, med hjälp av julpynt, mys-pyssel och diverse ansträngningar försöka skapa en vacker och mysig stämning. För mig ligger det väldigt mycket omtanke och kärlek i dessa handlingar.  Jag vill aldrig vara utan den glada, kreativa känslan i att vilja ordna det fint och stämningsfullt och ge sina nära och kära genomtänkta julklappar. Man bör nog vara lite försiktig med att förväxla den känslan och strävan med ytlighet eller konsumtionshets… Visst kan det bli lite stressigt, men jag känner ingen som inte gör det av kärlek och en önskan om att det ska bli riktigt bra och mysigt för alla.

Så min God-Jul-uppmaning blir: låt dig inte stressas av att det stundtals blir lite stressigt. Det är ok, njut i stället av pysslet, njut av att det blir fint, gläds åt de fina julklappar du ordnar till nära och kära och kom ihåg att det kommer lugnare mellandagar!

Följ oss på Instagram